Etusivu » ECLAIR

Jaa ja laita hyvä kiertämään

eclair tuulihattuleivos suklaakuorrutteella Marimekon lautasella. Valokuva.

Eclairit gluteenittomana ja tavallisena! Edellisestä tuulihattutaikinan tekemisestä olikin vierähtänyt pitkä aika, mutta kun kuulin, että niistä saa hyviä myös gluteenittomina, niin vatkain esiin ja leipomaan! Ja koska gluteenittomien leivonnassa tärkeää on se, millaisia jauhoja käyttää, niin kirjasin nekin määrät ylös seuraavaa kertaa varten. Gluteenittomissa jauhoissa on tosiaan eroja, kun lukee tuoteselosteen, niin voi huomata niiden ainesosien poikkkeavan huomattavasti toisistaan, joten ei ihme, että ne toimivat eri tavalla. Alkuperäisen reseptin löysin Leivontagiaa– blogista ja gluteenittomina niitä oli kokeiltu myös Pahakakku-blogissa. Sainkin kysymyksen, että kuinka monta leivosta tällä reseptillä tulee, mutta se riippuu paljon siitä, minkä kokoisia pursotuksia tekee.

Tässä vielä resepti niillä jauhoilla, mitä kokeilin:

100 g voita
3 dl vettä
2,5 dl gluteenitonta jauhoa ( Sunnuntai gluteeniton jauhoseos 1/2 dl ja Viljatuotteen gluteeniton vaalea jauhoseos 2 dl )
1/2 tl psylliumia
1/2 tl leivinjauhetta
4 munaa

Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään (myös psyllium) ja lisää kattilaan kerralla puulastalla sekoittaen. Sekoita kunnes taikina alkaa irrota kattilan reunoilta. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää munat yksi kerrallaan joukkoon hyvin vatkaten (käytin sähkövatkainta), kunnes taikina on sileää. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota leivinpaperille noin 12 cm:n pituisia pötköjä. Jotta sain niistä tarpeeksi ison kokoisia, niin pursotin kaksi kerrosta eli palasin vielä takaisin lähtöpisteeseen (turn and return), sillä käyttämäni tylla ei ollut kovin iso. Pursottimesta jääneen pyrstön voi painaa alas veteen kastetulla sormenpäällä. Paista 150-175 asteessa n. 30-35 min., mutta paistoin vielä pidempään, jotta eclairit olivat varmasti kypsiä. Kurkistella saa vain uunin lasin läpi eli luukkua ei saa avata paiston aikana.
Anna jäähtyä ritilällä ja täytä jäähtyneet eclairit sekä kasta suklaaseen. Täytin ohjeen mukaan tekemällä reiät molempiin päihin ja pursottamalla kapealla tyllalla, mutta jatkossa teen reiän ja täytön vain toisesta päädystä, sillä silloin syöminen on helpompaa. Täyttö kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua ja jos pakastaa ne, niin ilman täytettä ja kuorrutusta. Ensi kerralla kokeilen ehkä laittaa gluteenittomiin versioihin Sunnuntai-jauhoja enemmän, jotta Eclaireista tulee vielä vaaleampia.

Tavallisten eclairien tekemisessä käytin Kotiliedestä löytynyttä reseptiä. Suklaakuorrutukseen jouduin tosin lisäämään enemmän suklaata, sillä ohjeen mukaan tehtynä siitä tuli liian notkeaa eikä kuorrutetta jäänyt juurikaan pintaan. Saman olen huomannut muissakin ganache-resepteissä, että 1 dl kermaa per 100 g suklaata jää liian löysäksi. Mutta tämä ongelma ratkesi, kun lisäsin suklaata joukkoon. Toki voi olla, että siihen vaikuttaa myös se, millaista suklaata käyttää, joten kannattaa varata vähän ylimääräistä suklaata, jotta saa vielä korjattua tilanteen jälkikäteen. Tämän reseptin hyviä puolia oli tuo voitelu ennen paistoa, sillä se teki eclaireihin ihanan pinnan.

ECLAIRIT 

  • 1 dl vettä 
  • 1 dl maitoa 
  • 100 g  voita 
  • ½ rkl sokeria 
  • 2 ¼ dl vehnäjauhoja 
  • keskikokoista kananmunaa

Valmistus samoin tavoin kuin gluteenittomissa tuulihatuissa, mutta sokeri laitetaan jo ensimmäisessä vaiheessa kattilaan yhdessä voin, maidon ja veden kanssa.

VOITELU 

  • 50 g sulatettua voita 
  • tomusokeria

Voitele ennen paistoa varovasti voilla ja ripottele pintaan tomusokeria ohuesti.

SUKLAAGANACHE-KUORRUTUS 

  • 1 dl kuohukermaa 
  • 100 g tummaa suklaata (jouduin lisäämään suklaan määrää eli kannattaa kokeilla, että jääkö ganache liian juoksevaksi)

Kasta jäähtyneet eclairit kuorrutukseen. Täytä tekemällä pohjaan yksi reikä toiseen päätyyn ja pursota täyte sitä kautta. Täytteenä käytetään perinteisesti vaniljakreemiä, mutta muitakin täytteitä käytetään. Osa myös halkaisee eclairin ja laittaa täytteen väliin. Vaniljakreemin reseptin löydät täältä.

Olen kokeillut täytteenä vaahdotettua kinuskia, lime curdilla maustettua kermavaahtoa sekä vaniljakreemiä. Mikä on oma suosikkisi?

Joko katsoit muut gluteenittomat reseptit täältä?

Jaa ja laita hyvä kiertämään

Samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *