Etusivu » GLUTEENITONTA JUHLIIN

Jaa ja laita hyvä kiertämään

Gluteenittomia reseptejä kodin ruokajuhliin ja herkutteluun, katso vinkit suolaisiin ja makeisiin herkkuihin täältä.

Erityisruokavaliota noudattavien juhlavieraiden huomiointi itse tehdyillä ja herkullisilla tarjottavilla ilahduttaa varmasti, sillä heille on tarjolla juhlapöydässä useinkin vain hyvin rajallinen valikoima- jos edes sitäkään. Eräskin nuori mies muisteli, kuinka sääliksi kävi päiväkodissa niitä lapsia, jotka joutuivat erityisruokavalionsa vuoksi tyytymään lautaselle asetettuun keksiin, ja vieläpä aina siihen samanlaiseen keksiin, kun muut saivat monenlaisia herkkuja. Onneksi gluteenittomia tarjottavia löytyy nykyisin enemmän ja niitä voi hyvin tehdä itsekin.

Viime vuoden aikana olen päässyt testaamaan useampia gluteenittomia reseptejä sekä maistellut niitä itse, ja kysellyt tietysti palautetta. Poimin tähän parhaat tarjottavat ruokajuhlia ajatellen, sillä myös gluteenittomista aineksista saa aikaan todella hyviä herkkuja, jotka maistuvat muillekin juhlavieraille. Osa leivonnaisista on niin hyviä, että kannattaa varautua tarjoamaan niitä koko vierasjoukolle!

Ellen Svinhufvudin kakku

Ellen Svinhufvudin kakku on gluteenittomana niin herkullinen! Sitä saa toki myös leipomosta, mutta valmistus onnistuu hyvin kotikeittiössäkin. Kakun pohja tehdään marenkipohjista, täytteeksi sekä kakun päälle tulee mokkakreemi ja koristeeksi paahdettuja mantelilastuja. Tätä kakkua on meillä syöty jo ennen kuin edes tarvittiin gluteenitonta vaihtoehtoa, ja olen vienyt sitä myös työpaikalle kahvipöytään, jossa eräskin ilahtui ikihyvikseen, kun kakku oli gluteeniton. Kakkulautaset tyhjenivät silloin ennätysvauhtia, ja ehdin juuri ja juuri napata talteen vielä viimeisen palan yhdelle, joka myöhästyi kahvittelusta palaverin vuoksi. Ellen Svinhufvudin kakku sopii mainiosti tarjolle myös juhliin! Ehkä kakun menekin suhteen on syytä varautua siihen, että kakku maistuu myös muille vieraille, joten sitä saattaa mennä enemmänkin. Ellen Svinhufvud kakkuihin löytyy reseptejä muun muassa täältä.

Ellen Svinhufvudin kakku gluteeniton leivonta. Valokuva.

Macarons

Macaronit eivät esittelyjä kaipaa! Herkullinen ja gluteeniton tarjottava, jota voi varioida erilaisilla täytteillä ja tietysti väreillä. Viime kesän korvilla testasin useita macarons-reseptejä ja jouduin toteamaan, että eroja oli sekä onnistumisprosentissa että macaronien maussa sekä koostumuksessa. Parhaiten toimi italialainen marenki ja sillä tavalla tehdyt marengit myös maistuivat parhailta. Oma suosikkini macarons-täytteistä on ehdottomasti suklaaganache! Eilen lukemassani kirjassa Queen of the cakes-kirjassa oli tosin myös uusia macarons-täyteideoita, joita voisi ottaa harkintaan. Miltä kuulostaisi passionkookostäyte tai creme brulee-macaronit?

Macaronsit Hyväkakun leipomina. Valokuva.

Kultarannan pumpulikakku

Perinteinen vuokakakku, joka on todellakin kuin herkullista pumpulia ja sulaa suuhun! Tätä kakkua olen syönyt aikaisemmin äitini leipomana ja nyt päätin tehdä sitä jouluksi, kun tarvitsin gluteenitonta tarjottavaa. Kakkuun tulee jauhoiksi perunajauhoja ja sen erikoisempia gluteenittomia jauhoseoksia ei edes tarvita. Päätin vielä tehdä kakusta juhlavamman version kuorruttamalla sen kentakilaisen kakun kuorrutuksella. Mix-n-match! Kakku maistui muuten kaikille ja onnellisia ilmeitä näkyi kakun äärellä!

Kultarannan pumpulikakun reseptin löydät täältä ja kentakilaisen kakun kuorrutuksen hyvin toimivine ohjeineen täältä.

Karjalanpiirakat

Gluteenittomia karjalanpiirakoita! Miten hyviä niistä tulikaan, kun teki itse. Riisipuuron keitän äitini ohjeella eli täysmaitoon, vettä siihen ei laiteta ja suolan lisäksi laitetaan myös vähän sokeria. Piirakat voitelin voilla, niin kuin perinteisesti kuuluukin. Meillä kotona leivottiin usein karjalanpiirakoita isossa leivinuunissa ja muistan sen ihanan makumuiston lapsuudestani, kun söin juuri uunista otettuja, lämpimiä karjalanpiirakoita. Äiti kääri vähän voipaperia piirakan ympärille, ja taisin juosta pihalle syömään sen- ja takaisin sisälle hakemaan lisää! Eihän se ihan sama ole tehdä nyt piirakoita ilman puu-uunia, mutta näillä mennään, mitä on!

Erinomainen gluteenittomien karjalanpiirakoiden resepti löytyi Himoleipurin blogista ja sitä olen hiukan muokannut myös sen mukaan, mitä jauhoja on ollut kaapissa. Laitoin nyt reseptin erikseen tähän, kun totesin sen toimivaksi ja teen tällä reseptillä myös ensi kerralla. Tattarijauhojen makua pohdin hiukan etukäteen, mutta hyvin toimivat piirakoissa eikä tattarin maku tullut mitenkään hallitsevasti esiin. Kauliminen tai itse asiassa pulikointi piirakkapulikan avulla onnistui hyvin, kun kuoritaikinaan oli lisätty psylliumia. Ja nämä piirakat saivat kovasti kehuja, joten suosittelen kokeilemaan. Juhlia varten piirakoista voi tehdä pieniä, coctail-piirakoiden kokoisia ja tarjota ne vaikkapa munavoin kera.

Keitä riisipuuro ja anna jäähtyä. Tee kuoritaikina (keskikokoisia piirakoita noin 20-25 kpl):

2 dl vettä tai maitoa

2 tl psylliumia

Vispaa psyllium nesteeseen hyvin ja anna turvota 5 minuuttia. Sekoita joukkoon:

1 tl suolaa

1 dl Viljatuotteen gluteeniton vaalea jauhoseos

1,5 dl Viljatuotteen tattarijauhoa

Kumoa taikina jauhotetulle tasolle ja pyöritä tangoksi (noin 4 cm paksuiseksi). Tässä vaiheessa voi vielä lisätä vähän jauhoja, jos taikina tuntuu löysältä. Leikkaa tangosta kiekkoja (reilun sentin paksuisia, riippuen tietysti siitä, minkä kokoisia piirakoita haluat tehdä ja kuinka ohueksi kaulitset taikinan) ja litistä ne litteiksi pyörylöiksi kämmenellä. Kiekot kannattaa pitää vaikka leivinliinan alla odottamassa, niin eivät pääse kuivumaan. Kaulimella tai piirakkapulikalla saat niistä tehtyä ohuita, soikion muotoisia piirakankuoria. Alusta kannattaa jauhottaa hyvin, etteivät kuoret tartu kiinni. Levitä jäähtynyttä riisipuuroa keskelle ja rypytä. Nosta heti pellille, sillä muuten tarttuvat nopeasti alustaan kiinni. Paista kuumassa uunissa 275-300, voitele paistuneet piirakat voilla molemmin puolin vielä silloin, kun ovat kuumia.

Piirakat noudettiin uunituoreina, joten kuvat jäivät ottamatta tälläkin kertaa.

Perunarieskat savulohitäytteellä

Gluteenittomia perunarieskoja olen tehnyt useamman kerran ja ne onnistuvat hyvin sekä perunamuusista että valmisperunamuusijauheesta tehtynä. Nämä toimivat myös juhlatarjottavina, jos tekee rieskoista pieniä suupaloja ja laittaa täytteeksi esimerkiksi savulohitahnaa, jonka reseptin olen joskus poiminut Maku-lehdestä, ja siitä lähtien se on ollut reseptisuosikeissani mukana. Täytteiden keksimisessä vain mielikuvitus on rajana, voisin kokeilla hyvin myös kasvistäytteitä tai fetapaprikatahnaa.

Linkkejä perunarieskojen resepteihin: Himoleipurin blogi sekä Viljatuotteen reseptit.

Savulohitahna

300 g savukalaa perattuna

1 kesäsipulin varsi

50 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl ranskankermaa

1 dl tuoretta tilliä

2 rkl sitruunamehua

1/2 tl suolaa

1/4 tl valkopippuria

Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa, kunnes tahna on tasaista. Onnistuu myös ihan haarukalla sekoittamalla, jos monitoimikonetta ei ole käytössä.

Jaa ja laita hyvä kiertämään

Samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *