
Tuliko omenasatoa paljon? Katso täältä herkulliset reseptivinkit omenoiden säilömiseen.
Omenapuiden sato voi yllättää runsaudellaan. Herkullisen makuiset omenat eivät kuitenkaan kestä useinkaan säilytystä, joten ne on hyvä säilöä talven varalle. Mutta mitä tehdä omenoista? Kokeilin muutamaa eri reseptiä ja keräsin tähän niistä parhaat.
1. MITÄ TEHDÄ OMENOISTA – OMENAMEHU SITRUUNAHAPOLLA

Tämä mehu sai ilmeet onnelliseksi! Miten hyvää se onkaan! Resepti on yksinkertainen eli omenat pestään, poistetaan siemenkodat ja lohkotaan. Lohkot raasteeksi ja raastetta tarvitaan 1 kg (tässä helpotin työvaihetta käyttämällä tehosekoittimen raastinta). Kiehautetaan 2 litraa vettä, johon on lisätty 4 tl sitruunahappoa. Kaadetaan lähes kiehuva vesi omenaraasteen päälle kattilaan. Kansi päälle, kattila jääkaappiin ja annetaan mehustua 2 vuorokautta. Siivilöidään ja lisätään sokeria maun mukaan. Säilyy lasipulloissa ja joidenkin tietojen mukaan jopa kuukausia, mutta meillä ei säilyvyydestä tarvinnut murehtia, sillä mehu löysi mehunjuojat nopsasti. Ja mehusta tulee niin ihanan väristä!

2. MITÄ TEHDÄ OMENOISTA – OMENAVIIPALEET PAKASTIMEEN
Tämän vinkin sain vieraillessani Raholan siirtolapuutarhassa Tampereella. Jos et ole sokerisen hillon suurystävä, niin omenalohkot voi myös kiehauttaa nopeasti vedessä, johon on lisätty hiukan sokeria. Kun lohkot alkavat hiukan pehmetä, niin ne siivilöidään ja pakastetaan. Maistuu herkulliselta talvella, ja niitä voi nauttia vaikka puuron kanssa. Tai käyttää muihin omenaherkkuihin, kuten omenapiirakan leipomiseen, uuniomenapaistokseen tai hedelmäsalaattiin. Sateisena ja kylmänä talvi-iltana uunista tuleva herkullinen kotipihan omenoista valmistetun omenapaistoksen tuoksu ja jääkaapissa odottava paksu vaniljakastike- siinä onkin ihana ajatus syksyn säilömisurakan keskellä.

3. MITÄ TEHDÄ OMENOISTA – OMENAHILLO JUUSTOILLE
Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa Valion sivuilta löytyvää reseptiä, jossa omenahilloon oli lisätty paahdettuja pähkinöitä. Omassa kaapissa ei ollut juuri sillä hetkellä cashew-pähkinöitä, joten käytin pähkinöiden sijaan manteleita, jotka myös murskasin rouheeksi ja paahdoin pannulla. Tässä reseptissä myös omenoita keitetään vain hetki, joten ne jäävät kuutioiksi. Maistoin tätä herkkua valkohomejuuston kanssa ja oli taivaallista. Rapeat mantelinpalat, omenakuutiot ja makea hillosokerista keitetty hillo sopi mainiosti juuston kanssa.

4. MITÄ TEHDÄ OMENOISTA – OMENACHUTNEY
Jos kaipaat vähän potkua omenoihin ja eksoottisempia makuja, niin omenachutney kuulostaa juuri sinun reseptiltäsi! Kokeilin tehdä omenachutneyta ja hyvältä maistui. Omenachutney reseptejä löytyy useitakin ja makumaailmaa voi aina säätää itselle mieluisaksi käyttämällä esimerkiksi miedompaa tai tulisempaa chiliä.
5. MITÄ TEHDÄ OMENOISTA – LAITA HYVÄ KIERTÄMÄÄN
Omenoille löytyy ottajia, joten tarjoa omppuja muillekin, vaikkapa eläinten herkuksi! Paikalliset omenapörssit eivät vaadi arvo-osuustiliä, mutta ovat parasta sijoitusta, joka laittaa hyvän kiertämään!
Mikä omenalajike on muuten suosikkisi?
Joko luit muut vinkit itsekasvatettujen kasvisten hyödyntämiseen: