Etusivu » MUNAKOISOVUOKA

Jaa ja laita hyvä kiertämään

Munakoisovuoka, joka Italiassa tunnetaan nimellä Parmigiana di Melanzane. Kun ensimmäisen kerran valmistin sitä muutama vuosi sitten, niin uunista tulviva ihana tuoksu vei matkalle makumuistojen pariin. Lämpöiselle terassille, jonka ympärillä kuului kaskaiden siritys. Tuoksussa viipyi basilika ja tomaatti sekä pitkään lämmössä muhinut valkosipuli. Onnellinen puheensorina, perheitä lomatunnelmissa, tarjoilijoiden kiireisiä askelia. Iholla vielä muistona hiekan ja auringon hellivä kosketus.

Aineksia muonakoisovuokaan. Valokuva.

Muistin taas tämän herkkuruoan, kun singahdin kauppaan hakemaan aineksia viikonlopuksi. Kaupan hyllyllä köllöttelivät kauniit munakoisot odottamassa hakijaa. Munakoisovuokaa! Vaikka saamani resepti olikin päässyt hukkumaan jonnekin viestien kätköihin, niin valmistus on sen verran simppeli, että sen osaa tehdä ilman tarkkoja ainemääriä ja luovasti soveltaen. Muutama kohta oli jäänyt erityisesti mieleen eli munakoisoviipaleet tulee itkettää kunnolla ja ruskistaa hyvin öljyssä ennen vuokaan laittamista. Sen lisäksi kerrosten väliin kannattaa laittaa korppujauhoja, jotta ne imevät ylimääräisen nesteen. Joissakin ohjeissa on käytössä vehnäjauhot korppujauhojen sijaan.

Munakoisojen itkettäminen. Valokuva.

Ohje:

2 valkosipulinkynttä

3 pientä sipulia

2 munakoisoa noin sentin paksuisina viipaleina

tölkki tomaattimurskaa (400 g)

punaviiniä tai balsamiviinietikkaa hiukan, maun mukaan

1 tl sokeria

2 mozzarellaa

1,5 dl parmesaanijuustoraastetta

tuoretta basilikaa

korppujauhoja

suolaa, pippuria

Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja itketä suolalla molemmin puolin noin puoli tuntia. Huuhtele ja valuta. Laita tomaattikastike tulille eli kuullota hienonnetut valkosipulinkynnet sekä sipulit, lisää tomaattimurska sekä mausteista viinitilkka (tai balsamiviinietikka), sokeri, suola ja mustapippuri. Anna porista liedellä, kunnes maku on hyvä (vaikkapa se aika, kun munakoisot itkevät). Lisää suolaa ja mustapippuria tarvittaessa. Paista valutetut munakoisoviipaleet reilussa öljyssä niin, että ne ruskistuvat hiukan. Kasaa uunivuokaan vuorotellen munakoisoa, tomaattikastiketta sekä mozzarellaa ja parmesaaniraastetta sekä basilikaa. Päällimmäiseksi tulee kerros molempia juustoja. Paista uunissa 200 asteen lämmössä noin 30-40 min. Uunista voikin sen jälkeen nostaa esiin herkullisen ruoan ihanan tuoksun herätellessä ruokahalua.

Valmis munakoisovuoka Parmigiana di Melanzane. Valokuva.

Joko kokeilit munakoisopastaa?

Jaa ja laita hyvä kiertämään

Samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *