
Etsin hyvää ranskalaisen sipulikeiton ohjetta ja kokeilin tehdä sitä kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkasen reseptillä, jota kehuttiin parhaaksi. Turhaan ei kehuttu, sillä keitto osoittautui todella herkulliseksi.
Herkullisuuden lisäksi ruoka on edullinen, helppo valmistaa, maistuu lämmitettynäkin, on kasvisruokaa, voi tehdä kotimaisista raaka-aineista ja kerrotaan sipulilla olevan myös terveysvaikutuksia. MTK:n sivuilta löytyi sipulien terveysvaikutuksista seuraava teksti: Sipuli avaa tukkoista hengitystä ja helpottaa flunssaista oloa. Sipulin tehokkain antioksidantti, kversetiini ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiltä. Lisäksi sipulin suojaravintoaineet ja flavonoidit osana monipuolista ja kasvispainotteista ruokavaliota alentavat kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat osaltaan ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien ja sydänsairauksien syntymistä.
Muokkasin aineksia ja ohjetta hiukan sen mukaan, mitä aineksia oli saatavilla. Tällä määrällä tulee ohjeen mukaan 6 annosta, mutta voi tehdä myös puoli annosta.
Ainekset
8 melko isoa sipulia (800 g)
2 pulleaa valkosipulinkynttä
50 g voita (tai korvaa osa voista rypsiöljyllä)
1 tl kuivattua timjamia
2 rkl vehnäjauhoja
1 ¼ l kanalientä (luomu)
3 dl valkoviiniä
2 rkl soijakastiketta
mustapippuria myllystä
Lisäksi
paahtoleipää
voita
juustoraastetta
Ohje
Kuori sipulit, leikkaa neljään osaan ja edelleen viipaleiksi. Kuori ja pieni valkosipulinkynnet. Sulata kattilassa voi, lisää sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia niin, että ne makeutuvat. Sekoittele välillä ja tarkkaile, etteivät sipulit pääse yhtään kärähtämään. Kuumenna liemi eri kattilassa tai mikrossa. Käytin puoleen annokseen yhden luomukanaliemikuution. Jos teet ruokaa vegaanisena, niin silloin alkuperäisessä reseptissä mainittu sieniliemi on hyvä valinta.
Ripota jauhot sipuleille ja sekoita. Anna jauhojen kypsyä hetki. Kaada kuuma liemi ohuena nauhana, ensin noin puolet, ja sekoita. Kaada joukkoon loppu liemi, kuumenna kiehuvaksi ja lisää viini, timjami sekä soijakastike. Anna keiton porista hiljalleen miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kolmen vartin jälkeen keitto vaikutti jo oikein hyvältä.
Lisää mustapippuria myllystä ja tarkista suola.
Tarjoa keitto juustolla kuorrutetun paahtoleivän kanssa. Koska uunin lämmittäminen yhden henkilön leipäsiivuja varten tuntuu energian tuhlaukselta, niin olen valmistanut juustoleipiä myös voileipägrillissä ja paistinpannulla. Juustoleivän voi laittaa keiton päälle.
Alkuperäiseen reseptiin pääset tästä.
